~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Saturday, September 7, 2013

29 Ramadhon - Jom JPO!

Heard so much about this place. Since Johor Premium Outlets is only more or less 20 minutes drive from Taman Perling,,,,,,berjaya ajak MP pergi.


Huge area. Pergi time puasa....tengok je si Ashel makan ice-cream,,,,saborr je lah. Facilities OK kat sini. Eateries banyak. 

Frankly, not a place for me to shop. As a Malaysian it felt like this place was built to cater shoppings needs for foreigners especially for Singaporeans. For Malaysians it's still expensive except for back dated items. We're Polo fans but not willing to spend to buy anything here. With the exchanged rates , Yes! heaven for Singaporeans but not us. Unless you memang kaya raya and duit dah tak tahu nak buat apa,,,,,by all means , boleh lah shopping kat sini. I'm not saying everything is expensive here,,,,,,ada yang reasonable tapi can't say much about the choices lah. Not much. Will I come again? Kalau nak datang tu boleh je.......kalau ada barang yang dirasa mampu untuk dibeli.....beli je lah....

Dalam ngomel mahal pun,,,,,terjebak jugak membeli. Ashel & MP kat Nike. I kat Body Shop. Yna kat Cotton On. Then MP belanja we all chocolates at Fidani Chocolates. Insya'Allah ada rezeki , datang lagi.....boleh round lama sikit , boleh makan-makan.....boleh tenang-tenang sikit window shopping.

On the way home , singgah Kip Mart Mall kat Tampoi. I suka this place. Shopping lagi. Dah last day of Ramadhan tapi Pasar Ramadhan masih buka lagi. Layan Ashel makan kat Mary Brown.

Unik Mary Brown kat sini. Duduk makan atas buaian. 

Later buka puasa kat Singgah Selalu , Kip Mart Mall ni. My nephew Bob , my BIL and his girlfriend joined us,,,,,Shopping shopping lagi. 


Esok dah raya......tunggu!
Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, September 6, 2013

28 Ramadhon - Balik Kampung Ke Negeri Ujung Tanah!

After marrying MP for 12 years,,,,,this is the 1st time am celebrating Aidilfitri in his hometown Johor Bahru. 1st time for MP as well after over 20 years!

Wondering why? 

Here's why.

Since I got married to MP in 2000 , my pre and 1st raya will always be at my BIL , Tan Sri Dato' Seri Panglima Abdul Kadir Sheikh Fadzir's house. Our Eid will either be in Sri Kedah (Taman Tasik Titiwangsa) , in Highgrove (Janda Baik) or Villa Sazean (The Mines South Lake). Lepas solat raya & makan pagi raya.....baru I akan beraya ke rumah my parents di Ampang. Itu pun kalau tak pergi open house PM or open house Tun or Tan Sri itu ini or open house MB or Sultan itu ini. Kat rumah my parents pun tak lama , then balik ke either one of my BIL's houses. It was the same scenario from 2000 till 2008. 

There was no way for me to nego with MP on the 1st raya arrangements , in short , kena ikut. In the family my BIL yang paling berumur even though kalau ikut pangkat , Kadir's my adik ipar.....hehehe!  

After 2008........my BIL dah no more a cabinet minister lagi...things changes within the family.........that was when I got to spend 1st raya with my parents. They are the best parents in the world. The most understanding , simply irreplaceable. Mereka faham kedudukan I.

Masa kahwin dengan MP , both my parents in law dah meninggal. That's another reason why tak pernah balik beraya kat Johor Bahru. Like MP , semua adik-beradik MP will come berkampung di rumah my BIL in KL.

Alhamdulillah.....tahun ni semuanya bertaut kembali. Hehehe! *pioneer readers of my BBB series mungkin ingat the story lah kan....* After more or less 7 years......things are OK at last. Pada yang masih bertanya , in short , it's family feud among the siblings.....tapi tu lah,,,,,,Syukur sangat sebab MP mahu ikut nasihat I untuk bersabar. Tuhan Maha Kaya , Dia tunjuk. Nyata. Siapa betul , siapa salah. Syukur, Syukur, Syukur. I'm happy for MP. 

SO.....here's us , on the way back to JB. MP tak tunjuk yang dia happy tapi I kenal dia. I tahu bila dia happy & bila dia tak happy. Cuma MP ni , hardcore....dia takkan tunjuk. Pirahhhh! Wa tahu laaa...hahaha! Actually it was my idea to balik beraya di Johor. Masa their were in the midst of their family feud , I put a stop to everything. I made it clear to MP that I cannot tolerate what's going on. I want my space and happy living without any hassle from the in-laws. Honestly , I was very much at peace. I don't hate any of them but happy that they're no where near us. 

MP didn't expect that the raya in JB suggestion would come from me. Well , I have a brother and I know how it feels not being able to see him. 

Hari ni mood MP sangat-sangat baik....hehehe! On the road pun tak marah-marah....90-100km/h from KL to JB. Serau jugak......lamanya rasa.....Layan je lah sementara mood dia OK ni......budak-budak tidur bangun , tidur bangun.....tak sampai-sampai lagi....hehehe!

2 hari sebelum raya , jalanraya masih kosong,,,,kosong,,,,kosong.....

Since banyak masa dalam kereta,,,,,,tadi sebelum push off sempat singgah bank untuk tukar duit raya. Untuk isi masa lapang dalam kereta sambil layan menyanyi lagu-lagu raya yang I burn ke CD......ambil peluang untuk isikan pek-pek angpow raya.

12:30pm push-off from KL...sampai JB at rumah family MP around 4:30pm.

Then made our way to my SIL's house......nak buka puasa sama-sama kat luar.

Sebelum ke rumah my SIL , singgah beli makanan untuk sahur di Pasar Ramadhan Taman Perling.

Macam-macam jenis kuih & lauk-pauk ada.....dapat beli Karipap India. Lama tak makan.

Roti Boyan is new to me....but surprisingly Air Katira is new to MP....hehehe!


All in the family was there during Iftar except for my nephew Bob. Food was good. My SIL Suraya belanja.

End of the day for us.......


A note for me : Dekat tapi jauh *wink*



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, September 1, 2013

22 - 27 Ramadhon 1434

Dah nak habis raya,,,,,baru jengok blog. 

Kena cari formula to constantly updating my blog. Bila dah cuti,,,,,,cuti secuti cutinya.....bila kerja , lagi laa tak de masa nak update. Hmmmm....malas sebenornye. My bad :-)

Finishing my Ramadhan updates.....

Hari ni berbuka di rumah my parents. Seronok. Seronok. Seronok sangat!

Sebelum ke rumah my parents , singgah Tesco Ampang. Beli barang sikit untuk nak masak kat rumah my parents & cari baju Melayu untuk Ashel. Tahun ni MP awal-awal dah keluarkan baju Melayu merah yang lama dia tak pakai. Payah jugak nak cari size Ashel. Merata cari. Tesco Ampang was our last resort , kalau tak jumpa juga......cari lah kat Johor nanti. 

Yup! Tahun ni MP excited bila I suggested that we celebrate Eid in his hometown with his siblings.....he never expected that it would come from me. Dia control , tak tunjuk emosi happy dia tapi bila ajak berbual pasal balik raya kat JB,,,,,,laju je dia berborak. I layankan je,,,,,suka tengok dia happy. 

Lucky us,,,,,jumpa jugak baju raya merah untuk Ashel kat Tesco Ampang. Last one,,,,in his size! Alhamdulillah. Settle.

Some may wonder.....beli baju raya anak kat Tesco je ke? So,,,,awat nya? Tak boleh ka.....kain baju ada kasta ka? Shallow thinking tu kawan...... 

Dah lama teringin makan keli goreng for buka puasa , dapat jugak beli keli untuk digoreng. Nasib keli-keli dah disiang , balik tinggal trim misai keli & cuci bersih je.


My brother and family came for iftar as well.

Just the 10 of us. Enough.

Ni kuih tradisi kegemaran my dad , Tepung Bungkus. My brother bawak , dia beli kat Pasar Ramadhan.

Today the kids & I opted for a McD break-fast & for sahur too , delivered to home.

MP tak nak.....dia cari nasi & lauk & some kuih for berbuka.

Today we spent the afternoon shopping at Ampang Point. Made reservations for iftar at Taiwan House.

Dumpling Soup - Dry Chicken Noodle - Pan Fried Fish with Rice.

Taiwan Pancake - Honey Wings & Fried Fishcake *a new item that MP wanted to try*

Bought another raya cookie , Almond Thins.....

Mula mengemas.....I mulakan dengan dapur dulu.........

Hari ni semua lauk beli....MP beli kat kedai tomyam....Padprit Campur + Kangkung Belacan + Daging Merah + Telur Dadar for me & Yna. MP cari lauk dia sendiri , Tenggiri Goreng Cili & Sayur Bendi.

Lega , dapoq dah bersih.


Teringin nak makan Lok-Lok.....dulu kat Bukit Antarabangsa ni ada orang jual dalam van bergerak tu but now dah tak de. Nak ke Ampang Point to eat Lok Lok King,,,,,seram laa pulak nak ajak MP. Dia tak kaki sangat. Tambah pulak untuk buka puasa,,,,,sure dia tak nak punya. SO-----buat sendiri. Mix ingredients , bits of everything that I can find in the fridge! 

Banyak kerja tapi....gigih buat jugak sebab nak makan. Ada telur rebus - celur kerang , isi ayam , hati ayam , fish ball & fish cake.

Ada nenas , timun....celurkan kobis - kacang buncis - taugeh & kentang. 

Gorengkan kentang - tauhu - kacang & tempe.

Kuah kacang tu.....hmmmm.....I guna yang instant. Just add hot water to it & I tambahkan gula perang. Nyum Nyum Nyum!

Nasi masak jugak,,,,cooked the family's fav , kacang buncis with chicken liver. Also made fish ball soup.

Hari ni chocolate bars yang I order for raya selamat sampai. Nak bawa balik JB sikit. The choc wrap reads " Selamat Hari Raya From The Noah Family ".

Hari ni shopping raya lagi. Tak pergi jauh , ke Wangsa Walk je,,,,sambil tu layan Ashel lunch kat A&W.

Dah lepak menyopping,,,,,,end up malas nak masak. Tapau Subway's sandwiches for iftar &  A&W's coney dogs for sahur. Had kek kukus Sarawak for dessert.

Didn't last long in this house!

Steak & Roast Beef sandwich.......I can live with this everyday! 

Earlier pergi ambil kek kukus Sarawak yang I order for raya. Order lebih , nak bawa balik JB for my SIL. They're simply delicious! Tapi tu lah....kek-kek kukus Sarawak ni mahal sikit sebab ingredients in it kena yang berkualiti,,,,then baru sedap. Kalau yang guna margarine , sik berapa nyaman bah. For each cake kena guna 2 ketul butter. Then ye Horlicks lah , Nestum lah , Milo lah , susu pekat lah , Cadbury bars lah , sekilo kismis , tepung Hong Kong , 10 biji telur dah tentu kena guna dalam sebijik kek.....kukus pulak minimum 4 jam! Each cake 8" by 8" cost RM100+ but it's worth it :-)

Kesukaan I dari mula kenal kek kukus Sarawak. The traditional one.

Another traditional favourite.


Sikit lagi nak habis Ramadhan post....berjanggut kan....hehehe! Lariiiiiiiiiiii..........

A note for me : It's coming my way.......soon.....


Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.