~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, November 22, 2013

Raya 2013

Dah nak masuk Raya Haji......sabor je lah. Memang tak dan nak buka blog....makin bertingkek-tingkek kroje akhir-akhir ni mengalah MP sibuknye.....Bile keluor , ambik gambor....udoh bertimbun gambor....dah tak reti awok nak ngelole kan....penin weh.....


Berita bergambar.......Balik Johor 2 hari sebelum raya.....sempat laa jalan-jalan kat Bazar Ramadhan Taman Perling dengan my BIL. MP & my BIL jumpa kawan lama dok meniaga murtabak.

Macam-macam kuih ada....misi mencari karipap. Jumpa Karipap India. Besar! Lama tak makan.



Roti Boyan ni baru 1st time jumpa....dapat jugak beli Air Katira kat Johor. kat KL ada tapi tak nak beli sebab tahu nak balik JB so nak cari kat JB jugak.


Sehari sebelum raya ajak MP ke Johor Premium Outlets. Just 20 minutes from his place in Taman Perling.

Tak banyak shopping. For me it's expensive to shop here plus choices are much better in KL. For Singaporeans.....memang worth it laa. Seriously , this place is not for majority of Malaysians to shop lah.

Dalam tak shopping....hehehe! beli jugak. Sikit je....The place is nice. Facilities complete. Cuma datang time bulan puasa ni....tengok je laa bangsa lain dok makan. 

Time balik singgah KipMart Tampoi. Hahhhh....sini shopping best. Macam-macam ada. Murah-murah. Dah sehari sebelum raya tapi Bazar Ramadhan masih ada yang menjual makanan.

Lepak Marrybrown layan Ashel makan. Unik Marrybrown ni,,,,,kerusinya buaian.....nasib puasa , rasanya kalau makan,,,,,mesti pening lalat....hahaha! 

Persiapan akhir sebelum raya kat rumah keluarga MP di Taman Perling, Johor Bahru.

All set for raya......

Di pagi raya.....

Selamat Hari Raya Aidilfitri from me & family *walaupun dah lama berlalu.....huhuhu!*

Sessi maaf-maaf....one thing,,,,,me & MP agreed on one thing,,,,,kalau boleh tak perlu nak nangis-nangis di pagi raya. Kalau perlu or if the tears comes out naturally,,,,then so be it. After all , it's raya and it's a happy day.

Us on hari raya in JB. My 1st time beraya di kampung MP after being married to him for 12 years!

Lepas solat raya....menunggu my SIL untuk ke rumah my SIL yang sorang lagi.....Ceh wah! dah lama rasa tak sebut my sister in law nih....*wink*

My kids with their cousin brother Abang Bob

Beraya di rumah my SIL Oked , also in Taman Perling.

Makan raya at her house.

Briyani Daging ada....lontong ada...lauk hati udang ada.....tapi Yna still prefers mine. Yes!

Ambil angin kat luar rumah my SIL lepas makan.....getting ready nak ke kubur arwah Mak & Bah *my parents in law*

MP's family kat JB pergi kubur setahun sekali. Jenuh jugak menapak cari kubur my MIL kat Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah ni. Kena laa ingat number kubur....tapi number pun dah pudarrrrrrrrr........seingat I ada pokok besar dekat kubur arwah Mak....tahun lepas pun masih ada katanya.....tahun ni,,,,,sudah yilek lah itu pokok.....kena panah petir.

Akhirnya jumpa kubur arwah Mak. Semua siblings MP yang satu mak & satu bapak ada. Cuma abang MP yang paling sulong *satu mak , lain bapak* je yang tak de. We call him Abang Anip,,,,and he's living in Singapore. 

Gadget over takes the conventional Surah Yassin. Yna brought her tab , the twins with their mobile phones.....dah ada app Yassin in it siap dengan audio lagi. But MP....tetap ol'skool dengan senaskah Yassin lama :-)

Sessi menabur bunga. Ashel was excited. Then he noticed a small batu nisan behind him....he asked me , why it's small? Told him tu kubur budak kecik.....he took few petals of flowers and some daun pandan from kubur arwah Mak and lay them on the unnamed grave. That's my son. He was confused as why budak kecik boleh meninggal.....to his understanding,,,,only atok and nenek sahaja yang boleh meninggal.

Selesai sessi menabur bunga & menyiram air mawar. Next.....cari kubur arwah Bah pulak. I sempat kenal arwah my MIL sebelum bernikah dengan MP. Bila ada urusan kat JB , will stay at her place. Masa dia meninggal pun I datang with my mom. Masa tu belum kahwin dengan MP. I addressed arwah as Mak Mah.....tak sempat panggil dia Mak.....

Jauh jugaklah kena menapak dari tempat letak kereta ke kubur Mak then berjalan lagi ke kubur Bah. 

I've never met my father in law. Dia meninggal in his early 50's. But somehow or rather , I felt close to him more than towards my MIL. Entah kenapa. Maybe sebab dari cerita yang i dok dengar dari family & sedara mara MP....MP looked a lot like his dad & perangai pun sama. 

One of the twins standing kat kubur arwah Bah....laluan ke kubur arwah Bah....

I took time to enjoy the view at the tanah perkuburan , our final home. Macam-macam jenis dapur dibuat oleh ahli keluarga for their loved ones.....

                               
I have mix feelings about this whole dapur & seni menghias kubur thingy.......cantik dipandang but Nabi Muhammad says otherwise. I've seen tanah perkuburan di kampung my dad in Bachok, Kelantan....kebanyakan guna batu sungai as its batu nisan....MP was rather shocked to see "orang Kelantan" treated tanah pekuburan macam tu....macam tak berjaga....tak de bunga-bunga.....a total opposite dari permandangan kat kubur Mahmoodiah ni. Dulu I tak faham....I pun pernah letak vase dengan bunga plastik kat kubur my late grand parents kat Taiping.....konon senang,,,,,tak datang melawat pun , kubur tu sentiasa ada bunga yang warna-warni....*Sorry God,,,,I didn't know back then* Now , I'm more aware of these kubur decor scenario through my readings & usrah with my dad :-)

Kalau melawat kubur di area-area elit kat KL ni pun....jangan cakaplah , dah melampau-lampau decorasi kuburnya....ada juga terbaca pasal kawasan perkuburan Islam kat Singapore ke kalau tak salah....siap kat kubur ada colorful paper fans.....dicucuknya sampai 3-4 kipas mainan tu kat keliling kubur....apa dia ingat boleh sejuk ke arwah-arwah yang dikebumikan kat dalam kubur tu......haiyooo!

Tu dia.....ni bukan Bazar Ramadhan hokkay.....ni suasana di Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah , Johor Bahru pada 1 Syawal. Meriah! Tak payah bawak bunga...tak payah bawak air mawar....tak payah hiris daun pandan bagai.....semua ada kat sini. Beli je. Harga....jangan tanya. Bayor je dek non. Habis jugak RM50 bunga - air mawar & daun pandan. Kalau dahaga sebab kena berayau-rayau cari kubur.....tak de hal dowh! Siap ada jual air minuman sekali kat dalam kawasan tanah perkuburan ni,,,,,nak ais , tak nak ais...semua ada....light snacks & tidbits pun ada....Wahhh! Sambil merangkak nak habiskan baca Yassin boleh kunyah-kunyah kacang lagi....setttle! Kali ni I pulak yang shock!

Apapun....Al-Fatihah to both of my parents in law.

Ni kes malam raya. Kelaparan & tak larat dah tengok Nasi Briyani & lauk raya yang my SIL tapau-kan. MP went out for teh tarik with my BIL,,,,,kirim dia belikan Maggi Goreng. 

2nd raya....bawak Ashel ke Legoland. Tak jauh jugak dari rumah family MP. Setahun lebih jugak Ashel merengek nak datang sini. Finally. He was one happy kid that day!

The queue was quite long but moving. Almost half an hour line-up untuk beli ticket. Malaysians dapat diskaun. Tak ingat how much exactly but it was RM400+ including an RM10 food voucher each.

Before coming to JB....I dah suruh MP bawa stroller Ashel tapi MP tak nak. Hello! I know my son better I guess....Alah....macam MP jugak,,,,,tak suka berjalan lama-lama. Upon entering the park , I terus pergi sewa stroller. 

Famous landmarks in Malaysia...


Seeing the smile on his face....priceless!

Me & Yna pergi naik roller coaster while MP layan Ashel makan....

Faces at the park....


The kids enjoyed this water ride.

Gifts were quite pricey....beli jugak sehelai T-shirt for Ashel.

Suka si Ashel dapat bergambar dengan Lego-man.

One happy kid going home.

Insya'Allah will take Ashel here again....it's waterpark dah buka....tapi tunggu Legoland hotel buka dulu.

Didn't quite explore the whole park....a reason to visit the place again.....hehehe!

Sila ingat your parking bay ye.....big parking area.

Lepas selesai di Legoland,,,,singgah Kip Mart dulu sebelum balik rumah. 

Light shopping. Dinner. Tapau food.

Simple food. Janji kenyang.

Mehoon Soto for me. Me Sedap for Ashel. Nasi with Kari Ayam for Yna. Lontong for MP.

Last day in JB. Singgah beraya kat rumah my SIL Suraya.

Capturing moments....

Seeing them soon in KL.

Cousins....

Us all....

Can't wait to reach home! *wink*




Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.